Wereldkampioenen 800 meter naar FBK-Games

Olga Kroeders

De 800 meter bij de mannen zou tijdens de komende FBK-Games wel eens kunnen uitgroeien tot een van de absolute hoogtepunten. De Nederlandse toppers Bram Som, Robert Lathouwers en Arnoud Okken nemen het op tegen onder anderen de twee regerend wereldkampioenen van dit moment. De Zuid-Afrikaan Mbalaeni Mulaudzi greep in de zomer van 2009 de mondiale titel outdoor. Begin dit jaar was de Soendanees Abubaker Kaki de snelste bij het WK indoor. Beiden komen op 30 mei aan de start in het FBK-Stadion.

De 29-jarige Mbaleani Mulaudzi draait al jaren in de mondiale top mee op de 800 meter. In 2004 werd hij wereldkampioen indoor en won hij zilver bij de Olympische Spelen. In 2008 werd hij tweede op het WK indoor, achter Abubaker Kaki. Op de WK in Berlijn won hij goud. Vorig jaar scherpte hij zijn persoonlijke record aan tot 1.42,86.

De snelle Soedanees Abudaker Kaki, wereldkampioen indoor in 2009 en 2010, heeft met 1.42,69 nog een sneller persoonlijk record achter zijn naam staan. De nog maar twintigjarige Kaki maakt er een gewoonte van wedstrijden snel te maken en daar kan Hengelo uiteraard alleen maar zijn voordeel mee doen. Kaki is de titelverdediger bij de FBK-Games. Vorig jaar liep hij in 1.43,10 naar de winst. Bij het WK in Berlijn was Kaki de man, die in de halve finale ten val kwam en Bram Som deed struikelen. Som werd alsnog tot de eindstrijd toegelaten, Kaki liep zijn race niet meer uit en kwam dus niet meer in aanmerking voor zijn bijna zekere medaille.

Voor het trio Nederlanders zijn Mulaudzi en Kaki prachtige namen om zich aan op te trekken. Bram Som mikt sinds vorig jaar met een volledig vernieuwde trainingsaanpak op nieuwe successen. Na zijn Europese titel van 2006 werd de Arnhemmer gekweld door veel blessureleed. Sinds vorig jaar kiest Som voor een aanpak, waarbij het niet langer gaat om de kwantiteit van de trainingen, maar om de intensiteit ervan. Het leidde tot een prima jaar. Na zijn zevende plaats bij het WK in Berlijn - op slechts 0,57 seconde van winnaar Mulaudzi - bleef hij in september in Rieti slechts 0,14 seconde verwijderd van zijn Nederlandse record (1.43,45). De FBK-Games in Hengelo is de eerste serieuze graadmeter op weg naar een mogelijk nieuw succes op de EK in Barcelona eind juli.

Ook Okken en Lathouwers hebben het nodige blessureleed achter de rug. Beide plaatsten zich daardoor niet voor het WK in Berlijn. Okken is dit jaar al goed in vorm en heeft zich al gekwalificeerd voor het EK. Robert Lathouwers was de sensationele winnaar van de 800 meter van 2008 in Hengelo. Het was zijn eerste zege in een Grand Prix-wedstrijd. Ook hij lijkt goed op de weg terug.