Amsterdam niet naar rechter voor staking rond Giro

Redactie

De gemeente Amsterdam spant geen kort geding aan om de staking van de reinigingsdiensten in de hoofdstad rond de start van de Giro d'Italia te laten verbieden. Een gemeentewoordvoerder zegt maandag dat er voldoende maatregelen zijn genomen om de stad voldoende schoon en veilig te houden.

De reinigingsdiensten, die een nieuwe cao eisen, willen donderdag weer beginnen met een staking die een week moet duren. Zaterdag begint de proloog van de Giro d'Italia in Amsterdam en zondag en maandag starten twee etappes vanuit de hoofdstad. De bonden hebben volgens de gemeente toegezegd het parcours en de omgeving schoon te houden. De gemeente heeft ook toestemming gekregen om vuilnisbakken te legen. Amsterdam roept het publiek opnieuw op mee te helpen de stad schoon te houden.

Amsterdam stapte eerder naar de rechter om een staking vanaf Koninginnedag te verbieden. De rechter vond het toen te voorbarig om de staking te verbieden, omdat de precieze plannen voor de staking nog niet bekend waren. Deze staking ging vervolgens onder voorwaarden door, waardoor de overlast volgens de zegsman meeviel. Het publiek hielp toen ook een handje mee, aldus de woordvoerder.