'Snel indirecte vredesgesprekken Midden-Oosten'

Redactie

Het vredesproces in het Midden-Oosten wordt volgende week hervat. Israël gaat dan indirecte vredesgesprekken voeren met de Palestijnen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, vrijdag gezegd. Ze riep echter ook op tot een hervatting van directe onderhandelingen over een vredesakkoord.

De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell, die gaat bemiddelen bij de gesprekken, reist volgende week af naar de regio. Zijn bezoek volgt op een bespreking van diplomaten van de Arabische Liga, die dit weekeinde plaatsvindt.

De Palestijnse onderhandelaar, Saeb Erekat, suggereerde echter dat een hervatting van de gesprekken nog niet zeker is. "We doen alles wat in onze macht ligt om te beginnen met de gesprekken. Alles wordt ervoor uit de kast getrokken. De officiële beslissing zal echter genomen worden door de Arabische ministers van buitenlandse zaken en het uitvoerend comité van de PLO", aldus Erekat.

Bij de indirecte vredesgesprekken praat een functionaris van de Verenigde Staten met één partij per keer. Er zijn geen onderhandelingen gepland waarbij de Palestijnen en Israël samen aan de onderhandelingstafel zitten.

"Uiteindelijk willen we dat de partijen directe onderhandelingen gaan voeren en de moeilijke kwesties op gaan lossen", vertelde Clinton aan verslaggevers.

Een poging tot indirecte gesprekken liep vorige maand vast, nadat Israël de bouw van zestienhonderd huizen in Oost-Jeruzalem had aangekondigd. De Israëlische regering haalde zich daarmee de woede van de VS op de hals en de Palestijnen wilden na de aankondiging de indirecte gesprekken niet hervatten.