Drugstoerist blijft weg uit West-Brabant

Redactie

Een forse teruggang van het aantal drugstoeristen en een afname van illegale drugshandel en -overlast. Dat is het resultaat van het sluiten van alle coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal in september. Beide West-Brabantse gemeenten maakten donderdag de tussentijdse resultaten van een meting bekend. Eind dit jaar liggen de definitieve resultaten op tafel.

In 2008 bezochten wekelijks nog duizenden drugstoeristen Roosendaal (13.000) en Bergen op Zoom (12.000). In de eerste maanden van dit jaar blijken dat nog maar enkele honderden reguliere drugstoeristen per week te zijn. Tijdens het onderzoek volgde de politie ook drugstoeristen op weg naar 'verdachte bestemmingen' die daar illegaal drugs kopen.

Roosendaal en Bergen op Zoom krijgen nu wekelijks respectievelijk 967 en 1072 drugstoeristen binnen hun gemeentegrenzen. Het stoppen van het gedoogbeleid heeft niet geleid tot meer illegale drugshandel. Er is zelfs sprake van een geringe afname. Uit overlastmeldingen in beide gemeenten blijkt dat drugstoeristen en -handelaren wel steeds vaker hun heil zoeken in de buitenwijken.

Bergen op Zoom en Roosendaal kondigden aan samen met politie en justitie verder te gaan met de aanpak van de drugscriminaliteit, de resterende drugsoverlast en verwevenheid van onder- en bovenwereld.