Oud-procureur-generaal onderzoekt misbruik

Redactie

Rieke Samson-Geerlings wordt de voorzitter van de commissie die het misbruik van door de overheid in katholieke instellingen geplaatste kinderen gaat onderzoeken. Dat hebben minister voor Jeugd en gezin André Rouvoet (ChristenUnie) en zijn collega van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Samson-Geerlings nam in december afscheid als procureur-generaal. Zij werkte sinds 1984 voor het Openbaar Ministerie. Binnen het college van procureurs-generaal had zij de jeugdportefeuille onder haar hoede.

Eind maart kondigden Rouvoet en Hirsch Ballin het onderzoek al aan. Aanleiding voor het besluit waren meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen werden geplaatst.

De onderzoekscommissie gaat bekijken of destijds signalen van vermeend misbruik bekend waren bij overheidsinstanties en zo ja, hoe de overheidsinstantie is omgegaan met dergelijke signalen. Ook moet er een inventarisatie worden gemaakt van hoe de signalering van misbruik van kinderen nu in elkaar steekt.

Oud-minister Wim Deetman gaat het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk al onderzoeken. Tijdens dit onderzoek komen de vragen waarover de commissie zich gaat buigen niet aan de orde.

Rouvoet en Hirsch Ballin gaan samen met Samson-Geerlings kijken wie er verder in de commissie komen en wat precies moet worden onderzocht.