[NHL playoffs] Canadiens nog niet uitgeschakeld

Denny (nyny83)

De Montreal Canadiens hebben hun seizoen met nog minimaal een wedstrijd verlengd. In Washington versloegen zij de thuisspelende Capitals met 2-1, met name dankzij een sterke eerste periode en de excellerende goalie Jaroslav Halak, die daarmee revanche nam op zijn vorige, matige, wedstrijd waarin hij gewisseld werd voor Carey Price.

Doelpuntenmakers voor de Canadiens waren Michael Cammalleri en Travis Moen. De enige goal van sterspeler Alexander Ovechkin was niet voldoende om de Capitals naar de volgende ronde te schieten. Vooral de powerplay van de Capitals viel tegen. In vijf pogingen wisten de Capitals niet te scoren, maar bovendien ook nauwelijks kansen te creëren. Wel werden tijdens de powerplay enkele shorthanded kansen weggegeven waardoor de Capitals moeilijk in hun spel kwamen.

De Canadiens gingen furieus van start en hadden al na negen seconden spelen hun eerste schot op doel gelost. De Capitals begonnen daarentegen nerveus en gaven de puck vaak gemakkelijk weg. Al na anderhalve minuut resulteerde dit in de voorsprong voor de Canadiens.  Verdediger Andrei Markov gaf een knappe backhand-pass aan Cammalleri, en deze wist met dit buitenkansje wel raak. Nog geen zes minuten later bracht Moen de score op 2-0. Hij nam een pass aan van Brian Gionta van achter het net, schaatste voor het doel langs en schoot tegendraads knap binnen. Verder werd er in de periode niet meer gescoord, ondanks dat de Capitals vijftien schoten op doel hadden.

In de tweede periode bracht Ovechkin de spanning terug in de wedstrijd door de 2-1 te maken, maar de Capitals konden nimmer echt doordrukken, met name door de tegenvallende powerplay, die na deze wedstrijd uit slechts één van de 24 mogelijkheden heeft gescoord. Dat terwijl in het reguliere seizoen het powerplay percentage van 25,2 het beste in de NHL was. "Onze powerplay helpt ons niet bepaald. Zij jagen ons goed op. We hebben wel gepraat over aanpassingen, maar dat heeft zich nog niet vertaald naar het ijs", aldus de ervaren center Brendan Morrison.

Coach Bruce Boudreau was als vanzelfsprekend ontevreden over het spel van zijn team. Hij noemde geen namen, maar het lijkt erop dat de tegenvallende Tomas Fleischmann het eerste kind van de rekening zal worden met slechts zes schoten op doel en één assist. "We hebben elke avond maar 13 of 14 spelers die een goede wedstrijd spelen, dat moeten er 20 zijn. Vanavond hadden we weer vier of vijf meelifters, en die kunnen we niet gebruiken." Op de vraag of Boudreau nog wisselingen zou gaan doorvoeren antwoordde hij veelbetekenend: "Daar zal ik lang en diep over gaan nadenken. We hadden hier de kans om het af te maken in eigen huis, spelen waardeloos in de eerste tien minuten en de wedstrijd is al uit handen gegeven."