Been wil 'poort' dichthouden in ArenA

Olga Kroeders

Trainer Mario Been van Feyenoord houdt niet van 'Calimero-gedrag'. De voormalige spelmaker vindt zijn Rotterdamse club in alle opzichten te groot om bij voorbaat genoegen te nemen met een bijrol. Zelfs het woordje underdog vond hij vandaag in Zeist ongepast in zijn vooruitblik naar de eerste wedstrijd in de dubbele KNVB-bekerfinale tegen Ajax zondag in de ArenA.

"Wij kunnen van iedereen winnen, dus ook van Ajax", betoogde Been vol overgave. "Dat gevoel straal ik als trainer naar de spelers uit. Zij moeten die overtuiging ook hebben." Been gaf wel min of meer toe dat de favorietenrol voor Ajax is. "Logisch, ze hebben in de competitie een geweldige serie neergezet", doelde hij op de dertien overwinningen op rij van de Amsterdamse concurrent in de eindfase van de eredivisie.

"Ajax heeft enorm veel scorend vermogen, terwijl dat juist ons probleem is. We zullen zondag in de ArenA zeker de poort niet moeten openzetten, anders kunnen we een goede uitgangspositie voor de return in De Kuip wel vergeten. Wie Luis Suarez gaat bewaken? Ik zat zelf te denken aan een mannetje of drie, vier."

Meevaller voor Been is dat hij over een vrijwel fitte selectie kan beschikken. De belangrijke centrale verdediger Ron Vlaar, hersteld van een hamstringblessure, zijn makker André Bahia (terug van een schorsing) en middenvelder Luigi Bruins (terug van een reserverol) keren terug in het Rotterdamse basisteam.