Ocean Race eindigt ook met havenrace

Olga Kroeders

De Volvo Ocean Race van 2011/2012 begint en eindigt met een havenrace. Dat heeft de organisatie van de zeilrace rond de wereld vandaag bekendgemaakt. Eind oktober volgend jaar gaat de race in het Spaanse Alicante van start, ruim acht maanden later is de finish in Galway in het westen van Ierland. Onderweg worden vijf continenten aangedaan.

Behalve de afsluitende havenrace is het afschaffen van de scorepoorten de tweede belangrijke verandering. Op lange etappes waren er virtuele boeien, waar de eerste boot die daar passeerde een punt kreeg voor het klassement. De vloot wordt nog steeds gedwongen om bepaalde punten heen te zeilen, maar punten zijn daar niet meer voor te verkrijgen.

Na de eerste etappe tussen Alicante en Kaapstad volgt een reeks nieuwe bestemmingen. Zo wordt vanuit Zuid-Afrika naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten gevaren en vervolgens naar het West-Chinese eiland Sanya, dat tegen de Vietnamese grens aanligt.

Van daaruit voert de route naar Auckland in Nieuw-Zeeland, het Zuid-Braziliaanse Itajai en Miami. De havenstad in de Verenigde Staten is de springplank voor de terugkeer naar Europa. Daar worden achtereenvolgens Lissabon, het Franse Lorient en finishplaats Galway aangedaan. In de haven van Galway staat op 7 juli 2012 de laatste havenrace op het programma.