'Bakijev verlaat Kazachstan'

Redactie

De afgezette president van Kirgizië, Koermanbek Bakijev, heeft maandag Kazachstan verlaten. Dat heeft de Kazachse minister van buitenlandse zaken Iljas Omarov gezegd. Waar Bakijev naartoe is gegaan, kon Omarov niet zeggen.

Bakijev verbleef sinds donderdag in Kazachstan. Op 7 april vluchttte hij weg uit de Kirgizische hoofdstad Bisjkek nadat een protestbetoging uit de hand was gelopen en overheidsgebouwen waren bestormd. Bij het geweld vielen ten minste 83 doden. Tot vorige week donderdag hield hij zich verschanst in zijn bolwerk in het zuiden van Kirgizië.

De autoritaire leider van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, zei zondag dat Bakijev welkom is in zijn land. Als Bakijev naar Wit-Rusland uitwijkt zou dat de spanningen tussen Wit-Rusland en het Westen kunnen verscherpen en de relatie met het buurland Rusland nog moeizamer maken. Een andere mogelijkheid is dat Bakijev zijn heil zoekt in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij vastgoed bezit.

De Verenigde Staten en Rusland waren betrokken bij de overeenkomst die het Bakijev vorige week mogelijk maakte naar Kazachstan te vliegen. De overeenkomst leek er voornamelijk op gericht meer geweld en mogelijk zelfs een burgeroorlog in Kirgizië te voorkomen.