Arvesen vast op boorplatform door vliegverbod

Olga Kroeders

Veel sporters ondervinden hinder van het vliegverbod in Europa. Wielrenner Kurt-Asle Arvesen strandde afgelopen week echter wel op een heel bijzondere plaats. De Noors kampioen bracht vijf dagen door op een boorplatform voor de Noorse kust. In de fitnessruimte hield hij zijn conditie op peil en ook liep hij de trappen van het platform op en af. Op tv kon de renner van Team Sky de Amstel Gold Race volgen.

De 35-jarige Arvesen was woensdag naar het booreiland tweehonderd kilometer ten noordoosten van Bergen gevlogen om een lezing en een spinningles te geven. Donderdag kreeg hij te horen dat zijn helikopter niet terug mocht vliegen. "Per boot konden we ook niet weg omdat het waterniveau veertig meter onder het platform was. Dat was te gevaarlijk", vertelt de Noor op de website van zijn ploeg.

Gisteren kreeg de Noor te horen dat hij 's avonds terug kon vliegen, maar ook daarna waren zijn reisproblemen nog niet voorbij. "Het was een vlucht van een uur naar Bergen en normaal gesproken daarna een uur naar huis." Die vlucht ging niet, dus moest hij met de bus.

Als geluk bij een ongeluk werd Arvesen nergens in koers verwacht. De routinier had een pauze in zijn wedstrijdschema. Na wat tijd bij zijn familie te hebben doorgebracht, vertrekt hij naar zijn trainingsbasis in Noord-Italië. Op 14 mei start hij dan in de Ronde van Picardië.