Regeringspartij Sri Lanka claimt overwinning

Redactie

De regeringspartij UPFA van de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapakse heeft vrijdag de overwinning van de parlementsverkiezingen opgeëist. De partij heeft volgens de eerste uitslagen een ruime meerderheid behaald. De verkiezingen van donderdag kenden een historisch lage opkomst. Slechts 50 tot 55 procent van de ruim 14 miljoen stemgerechtigden nam de moeite zijn stem uit te brengen.

Volgens de minister van Transport, Dullas Alahaperuma, is dat te wijten aan de oppositie, wier aanhang het liet afweten. Een politiek analist zei dat van tevoren het gerucht ging dat de regering de verkiezingen zou manipuleren: "daarom dachten mensen dat het geen zin had" om te gaan stemmen, aldus Kusal Perera van het Centrum voor Sociale Democratie in Colombo.

De definitieve verkiezingsuitslag wordt mogelijk pas na vrijdag bekendgemaakt, omdat in twee districten opnieuw gestemd moet worden, aldus een verkiezingswaarnemer. Het gaat echter om enkele duizenden stemmen. Een nieuwe verkiezingsdatum moet nog worden vastgesteld.