Pakistan perkt macht van president in

Redactie

Het Pakistaanse lagerhuis heeft donderdag ingestemd met een grondwetswijziging die de macht van de president weer inperkt. Zo gaat niet meer de president, maar de premier over het ontslag van de regering en de aanstelling van rechters en militaire commandanten.

Het voorstel tot wijziging had brede steun in het parlement. Het kreeg 292 stemmen voor en nul tegen, bij afwezigheid van vijftig parlementsleden. Het moet nu nog worden goedgekeurd door een tweederde meerderheid in de Senaat en ondertekend door president Asif Ali Zardari. Die heeft al sinds hij in 2008 tot president werd gekozen beloofd afstand te doen van de bevoegdheden die zijn voorganger, generaal Pervez Musharraf, naar zich toe had getrokken.

Tot degenen die het hardst om de grondwetswijziging vroegen behoort ex-premier Nawaz Sharif. Volgens analisten heeft Sharif zich ook sterk gemaakt voor opheffing van het grondwettelijke verbod om meer dan twee termijnen als premier te dienen. Sharif was in de jaren negentig al twee keer premier en hij zou graag weer de regering willen leiden als zijn partij de volgende verkiezingen in 2013 wint.

De grondwetswijziging voorziet ook in de instelling van een nieuwe commissie die leden van het hooggerechtshof moet selecteren. Verder voorziet het amendement in wijziging van de naam van de North West Frontier-provincie in Khyber-Pakhtoonkhwa. Dit was een eis van de Nationale Awami-Partij, een Pathaans-nationalistische partij die het provinciebestuur in het noordwesten leidt.