Sauber zoekt naar antwoorden voor slechte prestaties

Peterselieman

Peter Sauber zoekt naar antwoorden nu zijn Formule 1-team niet het tempo aan de dag kan leggen wat van het team verwacht mocht worden op basis van prestaties uit het verleden en uit de testsessies. De Zwitsers hopen nu dat door de komst van de nieuwe technisch directeur James Key het de goede kant weer uit gaat.

"Qua prestaties zijn we niet waar we verwachtten te zijn of zouden moeten zijn gegeven de middelen die we ter beschikking hadden in de ontwikkeling van de C29," geeft Sauber toe. "Ik zoek naar antwoorden. Wat wel duidelijk is, is dat er veel onzekerheid was rond het team in de tweede helft van 2009. Niemand binnen het team wist of we in Bahrein op de grid zouden staan. De onzekerheid werd door mij weggenomen toen ik het team overnam en de jongens daardoor weer een toekomst hadden. Nu moeten we de verloren tijd zo snel mogelijk weer inhalen."

De komst van Key als opvolger van de vertrekkende Willy Rampf zal Sauber waarschijnlijk op technisch vlak opschudden. Hij vertrok afgelopen winter bij Force India en zal in China voor het eerst bij Sauber actief zijn. "Zijn eerste Grand Prix zal Shanghai zijn waar hij op het circuit ook de technische verantwoordelijkheid heeft. Op de korte termijn moet hij het volledige potentieel van de C29 gaan benutten, iets waar we in de eerste drie races niet aan toegekomen zijn. Op de langere termijn verwacht ik een reorganisatie op het technische vlak. Dat heeft tijd nodig."

Sauber nam afgelopen winter het team over van BMW, waardoor het weer een privéteam geworden is. Dit had directe gevolgen, want het budget werd met 40% ingekrompen en een derde van de werknemers kwam op straat te staan. Sauber zegt dat ook de gevestigde teams hier mee te maken krijgen nu ze dankzij de FOTA kosten moeten besparen. "We moeten weg van onze vorige manier van opereren en met nieuwe methodes de efficiency maximaliseren. Het is niet alleen op het technische vlak, maar ook over hoe we opereren als team." De Zwitser heeft vertrouwen in Key dat hij er een goede rol in kan spelen omdat hij bij Force India al gewend was om op die manier te werk te gaan.