Martina, Saladino naar FBK-games

Frank (franklop)

De FBK-Games krijgt op 30 mei een herhaling van het verspringduel der giganten Irving Saladino en Dwight Phillips van vorig jaar. In 2009 vochten beide wereldtoppers in de zandbak een geweldig gevecht uit, dat uiteindelijk in het voordeel werd beslist door Saladino.

Met een beste sprong van 8,56 meter bleef de regerend Olympisch kampioen uit Panama de Amerikaan twee centimeter voor. Met een vergelijkbare afstand van 8.54 meter werd Phillips later in Berlijn wereldkampioen.

Met Saladino is het atletiekgala in het FBK-Stadion opnieuw verzekerd van een grote trekpleister. Saladino was de laatste jaren niet te kloppen in de verspringbak van het Hengelose stadion, die in 2008 speciaal voor hem werd verlengd. Hij betaalde die geste van de organisatie terug met een formidabele sprong van 8,73 meter, nog altijd zijn beste uit zijn imposante loopbaan.

Met Phillips krijgt Saladino echter niet alleen de wereldkampioen van 2009 (en daarvoor 2003 en 2005) als tegenstander, maar ook de opponent die in zijn carrière al ooit een centimeter verder reikte dan de Panamees. Op 7 juni 2009 kwam Phillips in Eugene tot 8,74 meter. De botsing tussen de twee lijkt dus opnieuw garant te staan voor een verspringwedstrijd van een hoog niveau.

Atletencoördinator Ellen van Langen is er ook in geslaagd Churandy Martina alvast opnieuw te interesseren voor de 100 meter in Hengelo. De Antilliaanse topsprinter zorgde vorig jaar voor een spetterende apotheose door het koningsnummer af te raffelen in 9,97 seconde, de eerste keer dat op Nederlandse bodem onder de tien tellen gelopen werd. De nummer vier van de Olympische Spelen in China liep nog maar drie keer sneller, met de 9,93 in Beijing als hoogtepunt.