Dopingonderzoek rond Lampre-ploeg

Olga Kroeders

Renners, oud-renners en begeleiders van de Lampre-ploeg worden door de Italiaanse justitie onderzocht vanwege doping. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vandaag. Sinds afgelopen weekeinde zijn er al diverse huiszoekingen gedaan bij renners. Het onderzoek richt zich vooral op de 55-jarige Guido Nigrelli, een apotheker en vriend van Lampre-teambaas Giuseppe Saronni.

Onder de renners die onderwerp van het onderzoek zijn, zijn grote namen zoals oud-girowinnaar Damiano Cunego en Alessandro Ballan, de wereldkampioen van 2008. Cunego zei niet door justitie op de hoogte te zijn gesteld en nooit met Nigrelli te hebben gewerkt. Ballan had wel een kennisgeving van justitie gehad. Het onderzoek richt zich naar verluidt op de periode tussen begin 2008 en eind juli 2009.

Lampre heeft inmiddels een verklaring uitgegeven waarin de ploeg elke betrokkenheid bij dopinggebruik ontkent. Overigens kan in Italië iedereen die bij een onderzoek betrokken is, formeel als zodanig worden aangemerkt. Dat zegt vervolgens niets over het hebben overtreden van de wet. Zodra er bewijs is dat iemand vrijpleit, wordt die persoon van de lijst onderzochten geschrapt.