Conferentie over nucleaire ontwapening in Iran

Redactie

Iran wil later deze maand een conferentie over nucleaire ontwapening organiseren. Hiermee wil het land laten zien dat het geen kernwapens ontwikkelt. Dat heeft Saeed Jalili, de nucleaire onderhandelaar van Iran, zondag gezegd. Mogelijk zal ook China deelnemen aan de conferentie.

De tweedaagse conferentie genaamd 'Kernenergie voor iedereen, kernwapens voor niemand', vindt plaats op 17 en 18 april, enkele dagen na een door de Verenigde Staten georganiseerde top over nucleaire veiligheid. Het was niet duidelijk welke landen deelnemen aan de conferentie in Iran, maar de woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het initiatief van Iran 'verwelkomd is door alle landen'.

Jalili zei dat China ook aanwezig zal zijn bij de top in Iran, maar een medewerker van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei zondag dat Beijing de uitnodiging heeft ontvangen, maar nog geen beslissing heeft genomen of het aanwezig zal zijn. De Chinese president Hu Jintao neemt wel deel aan de top in Washington.

Deze week bracht Jalili een bezoek aan China in de hoop garanties te krijgen van de Chinese regering dat het zich zal verzetten tegen nieuwe sancties voor Iran. China is altijd tegen sancties geweest en was van mening dat er meer moet worden overlegd met de regering in Teheran. Vorige week waren er echter berichten dat China het verzet tegen de sancties heeft gestaakt. Beijing heeft dit echter nog niet bevestigd.