Kiescommissie Irak wijst hertelling af

Redactie

De Iraakse kiescommissie heeft vandaag oproepen tot een hertelling van de stemmen in de parlementsverkiezingen afgewezen. De commissie deed een beroep op alle politieke partijen geduld te betrachten en met hun klachten de geëigende kanalen te bewandelen.

"Het is niet mogelijk dat een politieke entiteit die meent dat er bij een bepaald stembureau een fout is gemaakt, een handmatige hertelling voor een hele stad of voor het hele land kan verlangen", zei commissievoorzitter Faraj al-Haidari. Hij zei dat de commissie de eindstand vrijdag bekend zal maken. Waarom dat nog zo lang moet duren, terwijl gisteren al 92 procent van de stemmen geteld was, zei hij niet.

Tot de partijen die een hertelling eisen behoort het blok van premier Nouri al-Maliki. De premier zei dat een snelle hertelling 'de politieke stabiliteit zal bewaren en een verslechtering van de veiligheid zal voorkomen'. Ook president Jalal Talabani sloot zich vandaag bij de oproepen voor een hertelling aan, 'om alle twijfel en misverstand uit te sluiten'.

Volgens de laatste voorlopige uitslagen heeft de alliantie van de vroegere premier Ayad Allawi een kleine voorsprong op de coalitie van Al-Maliki. De coalitie van Al-Maliki lijkt echter in zeven van de achttien provincies van Irak te hebben gewonnen. Dit is van belang, omdat de zetels in het parlement aan de hand van de uitslag per provincie worden verdeeld. Zowel het blok van Allawi als dat van Al-Maliki beweert dat er geknoeid is bij het tellen van de stemmen.

Ook de partij van Talabani, de Patriottische Unie van Koerdistan, staat onder druk. In de Koerdische provincie Sulaimanyiah verliest de PUK terrein aan de nieuwe Koerdische partij Gorran, terwijl in Tamim de Iraqiya-lijst van Allawi de Koerdische Alliantie van de PUK en de andere grote Koerdische partij achter zich laat. Een overwinning van Iraqiya zou een klap zijn voor de Koerdische aanspraken op de oliestad Kirkuk, die in Tamim ligt.