[WK allround] Kramer al in voorlaatste rit

Peterselieman

Sven Kramer moet vandaag in Heerenveen vol aan de bak om zijn vierde wereldtitel op rij bij het allroundschaatsen binnen te slepen. De Fries rijdt namelijk al in de voorlaatste rit, terwijl de leider in het klassement, de Amerikaan Jonathan Kuck als laatste van start mag gaan op de afsluitende 10.000 meter.

De 20-jarige debutant klopte gisteren Kramer op de 1.500 meter met bijna 1,5 seconden, waardoor hij op de laatste afstand een voorsprong van bijna vijf seconden mag verdedigen. De persoonlijke records van beide kemphanen liggen bijna 50 seconden uiteen, maar Kuck is goed in vorm, terwijl Kramer, die herstellende is van een longinfectie niet helemaal voluit kan gaan.

Kramer neemt het in zijn rit op tegen de Noor Håvard Bøkko, terwijl Kuck Ted-Jan Bloemen als tegenstander krijgt. Mocht Kramer het gat weten te overbruggen en het toernooi winnen, dan schrijft hij historie, want zelfs schaatsgrootheden als Ard Schenk en Oscar Mathisen slaagden er niet in om vier wereldtitels op rij te pakken. Daarnaast zou Kramer dan het record pakken van acht allroundtitels op rij, wat ook nog geen schaatser hem voor heeft gedaan.