Chaos door staking British Airways

Redactie

De start van een drie dagen durende staking bij British Airways heeft gisteren tot chaos geleid. Duizenden vluchten werden geschrapt. De bemanningen van de cockpits staken omdat ze het niet eens zijn met een bevriezing van de salarissen en veranderende arbeidsvoorwaarden. Ook zijn ze volgens de vakbonden niet ingelicht over bezuinigingsplannen.

De vakbondsleden kondigden aan dat de komende weken meer bemanningsleden de cabine uitstappen. Bij het treinpersoneel zouden soortgelijke plannen bestaan. Ondertussen naderen in Groot-Brittannië de verkiezingen.

British Airways vervoert in een weekeinde in maart normaal 75 duizend mensen per dag. Nu zijn dat er naar verwachting 49 duizend per dag. Bij de luchthaven Heathrow vloog meer dan zestig procent van de lange afstandsvluchten. Van de korte afstandsvluchten vloog slechts dertig procent.

De onrust komt premier Gordon Brown en zijn Labour partij slecht uit. Labour is voor een groot deel afhankelijk van geld dat het van de vakbonden krijgt. Voor de Conservatieven is de staking een cadeau. In de peilingen staan ze er goed voor. Omdat de vakbond Unite de afgelopen jaren elf miljoen pond aan Labour heeft gegeven, is het voor Brown moeilijk kritiek op de actie te hebben. Toen hij dat toch deed, wekte hij de woede van Unite en tegelijk kreeg hij kritiek van de Conservatieven omdat zijn kritiek niet scherp genoeg was.

"Deze acties bedreigen de toekomst van een van onze grootste bedrijven. Duizenden banen staan op het spel", zei leider van de Conservatieven David Cameron gisteren. "Zal de premier in actie komen? Nee, want Unite betaalt Labour."