Kramer strijdt voor vierde titel op rij

Mark (Aalbers)

Sven Kramer hoopt dit weekeinde het WK allroundschaatsen voor de vierde keer op rij op zijn naam te schrijven. De Nederlandse schaatser start als favoriet aan het toernooi. Belangrijkste concurrenten zijn de Noor Håvard Bøkko en de Rus Ivan Skobrev.

Het toernooi, dat dit jaar in Heerenveen gehouden wordt, begint vandaag met de 500 en 5.000 meter. Tegenstander op de 5.000 meter van Kramer is de Nieuw-Zeelander Shane Dobbin. Canadees Mathieu Giroux zal het op de kortste afstand tegen hem opnemen. Andere Nederlanders die meedoen zijn Jan Blokhuijsen, Wouter Olde Heuvel en Ted-Jan Bloemen.

De vrouwen komen morgen pas voor het eerst in actie. Titelverdedigster Martina Sáblíková is de favoriet voor de eindzege. Ireen Wüst, Diane Valkenburg, Elma de Vries en Jorien Voorhuis zullen proberen de Nederlandse eer hoog te houden.

Vandaag zal tevens in het teken staan van afscheid nemen. Schaatsiconen Renate Groenewold, Carl Verheijen en Erben Wennemars hebben hun loopbaan beëindigd en zullen afscheid nemen van het publiek.