'Gouden puck' ijshockeyfinale teruggevonden

Stefan (sportfreak)

De puck waarmee Sidney Crosby tijdens de Olympische Spelen in de finale het beslissende doelpunt maakte is weer terecht. Er was een wereldwijde zoektocht nodig om de puck van het historische doelpunt terug te vinden.

Na het doelpunt, waarmee Crosby Canada het goud bezorgde, barstte een enorm feest los waarbij behalve de puck ook de stick en handschoen van Crosby kwijt raakten. De stick van Crosby is inmiddels teruggevonden in een pakket dat op weg was naar de Russische verzamelaar Sergei Afanassiev. De handschoen werd ontdekt in de materiaaltas van teamgenoot Patrice Bergeron.

De puck bleek uiteindelijk onderweg naar het hoofdkwartier van de Internationale IJshockey Federatie IIHF in Zürich. Het zal nu een plek krijgen in de Canadese ijshockey Hall of Fame. Af en toe zal de puck op reis gaan zodat ook het publiek er plezier aan kan beleven. "Met de puck is de belangrijkste treffer in de geschiedenis van het Canadese ijshockey gemaakt. Dat gevoel moet de hele bevolking kunnen meemaken", aldus John Furlong, van het olympisch organisatiecomité.