[Six Nations] Frankrijk slacht Italië af

ChiefBigFoot

Tijdens het weekend van zaterdag 13 maart en zondag 14 maart vonden de vierde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Frankrijk en Italië.

Frankrijk - Italië 46-20

Frankrijk kan nog steeds de Grand Slam winnen nadat ook Italië werd verslagen. In een vol Stade de France keek Italië al snel tegen een achterstand aan toen Imanol Harinordoquy na vijf minuten al een try maakte op aangeven van Morgan Parra, die de conversie benutte en vlak daarna ook een penalty raak schoot. Italië kreeg het helemaal lastig toen Gonzalo Garcia een overtreding maakte op Andreu en naar de sin bin werd gestuurd. In de tijd dat de Italianen met een man minder op het veld stonden wist Frankrijk optimaal te profiteren door via Marty twee try's te maken. Hoewel Parra één van de twee conversies miste stond Frankrijk na iets meer dan twintig minuten al wel met 22-0 voor. De Italianen reageerden door Tribaldi naar de kant te halen voor Canavosio, die tegen Schotland nog een try maakte, en direct daarna kreeg Italië een penalty. Mirco Bergamasco schoot deze raak zodat men met een stand van 22-3 ging rusten.

Vroeg in de tweede helft kregen beide zijden een penalty die door wederom Parra en Bergamasco benut werden, maar Frankrijk was meer geïnteresseerd in het behalen van try's. Marc Andreu, met 1.70m de kleinste speler van het toernooi, maakte de eerste van drie Franse try's die gemaakt werden in de tweede helft. Na de try van Andreu maakten ook Jauzion en Lapandry try's en omdat Morgan Parra driemaal de conversie benutte stond de stand op 46-6. Met het oog op de laatste wedstrijd tegen Engeland haalde de Franse bondscoach een groot deel van zijn basisspelers naar de kant en kreeg onder anderen Sébastien Chabal een kans op zich te bewijzen. Hoewel de Fransen op zoek gingen naar nog meer try's waren het de Italianen die toesloegen. Via een counter wisten de invallers Canavosio en Del Fava de stand wat dragelijker te maken. Canavosio brak door en wist Del Fava te vinden die de eerste Italiaanse try wist te maken.

Even later was het weer Canavosio die voor gevaar zorgde. Hij wist handig gebruik te maken van de verwarring die rondom een scrum voor de Franse trylijn ontstond, om zo helemaal alleen een aantal Franse verdedigers van zich af te schudden en over de trylijn dook en zo een try maakte. Mirco Bergamasco, die eerder ook de conversie van de try van Del Fava wist te benutten, schoot zijn tweede conversie van de dag ook raak. Tegen het einde van de wedstrijd was het echter Frankrijk weer dat naar nog een try zocht. Morgan Parra schoot een aantal gegeven penalty's zelfs bewust over de zijlijn, om zo naar een zevende try te zoeken, maar zelfs met de ingevallen stoomwals Bastareaud lukte dat niet meer. Zo wist Frankrijk voor de vijfde maal op rij te winnen. Als men aanstaande zaterdag van Engeland wint, wint men het Six Nations Championship en ook de Grand Slam, wat wil zeggen dat Frankrijk alle wedstrijden heeft gewonnen.

Frankrijk
Try's: Harinordoquy, Marty (2), Andreu, Jauzion, Lapandry
Conversies: Parra (5)
Penalty's: Parra (2)

Italië
Try's: Del Fava, Canavosio
Conversies: Mirco Bergamasco (2)
Penalty's: Mirco Bergamasco (2)