Israël lanceert controversieel donorexperiment

Redactie

Israël lanceert een nieuw experiment om aan organen te komen. Wordt donor, en jij en je familie gaan voor als iemand een orgaan nodig heeft. Israël is het eerste land ter wereld dat een dergelijk systeem invoert. Medici zijn benieuwd of het tot een toename van donors leidt. Tegelijkertijd stuit het systeem op verzet van een ultra-orthodoxe joodse minderheid.

Zij voelen zich gediscrimineerd omdat hun geloof het niet toestaat organen af te staan. Organen ontvangen zou wel mogen. Ze zijn met te weinig om de wet tegen te houden, maar ze kunnen hem wel vertragen.

In Israël heeft tien procent van de volwassenen een donorcodicil. In de meeste westerse landen is dat dertig procent. Ongeveer 45 procent van de families staat de organen van een overledene af, in andere landen is dat tot zeventig procent.

De lage percentages komen waarschijnlijk deels door religieuze overwegingen. De meeste rabbi's hebben geen probleem met het afstaan van organen om levens te redden. Wel hebben ze er bezwaar tegen als iemand winst maakt op de organen van een overledene. Medici in Israël noemen het nieuwe systeem eerlijker, omdat mensen die hun organen wel afstaan in dezelfde rij wachten als mensen die dat niet doen.