Brood: "Stoppen slaan door na verlies"

Peterselieman

RKC Waalwijk was in Alkmaar bij AZ op bezoek gekomen om de schade zoveel mogelijk te beperken, maar het strijdplan van de formatie van Ruud Brood kom al na één minuut de prullenbak in. Mounir El Hamdaoui schoot de ploeg van Dick Advocaat naar een voorsprong die de opmaat zou vormen voor de 6-2 zege.

Brood wilde na het ontluisterende advies in Alkmaar er aanvankelijk weinig over zeggen. "Na zo'n wedstrijd kan ik het heel kort houden," maar had voor de media toch een heel betoog in gedachten. "Ik heb de groep vooraf gewaarschuwd voor de spitsen van AZ. Die zijn, met alle respect, wel van een wat ander niveau dan die van FC Twente, waar we vorige week tegen speelden. Als je dan zo begint, springen alle stoppen bij mij," zei een kwade Brood.

"Ik moest mijn broek nog rechttrekken of de bal lag er al in. We gingen de duels maar half aan, het leek wel of we met een training bezig waren. In de rust ben ik enorm boos geworden. Onze doelman Ohad Levita heeft ons voor een nog grotere nederlaag behoed, maar we zijn natuurlijk behoorlijk afgedroogd. Het is een schande. Er zat geen gif in de ploeg, we waren slechts een speelbal van AZ."

RKC blijft door het verlies de nummer laatst van de Eredivisie. De promovendus heeft na 27 van de 34 wedstrijden twaalf punten verzameld, acht minder dan nummer zeventien Willem II. Een degradatie ligt daarom ook voor de hand.