[WK Hockey] Nederland en Duitsland naar halve finale

JJdJ1984

Op het WK Hockey is men ondertussen aangekomen bij de beslissende wedstrijden in de groepsfase. Nederland kwam eerder vandaag in actie en wist zich ondanks het verlies tegen Zuid Korea te plaatsen voor de halve finale van het WK. Ook Duitsland wist zich eerder vandaag te plaatsen voor de halve finale door te winnen van Nieuw-Zeeland.

Duitsland - Nieuw Zeeland

Duitsland leek zich er vanaf het beginsignaal van bewust dat bij winst de halve finale een feit was. Na een kwartier tipte Christoph Menke een voorzet van Florian Fuchs in de winkelhaak.

Fuchs, het achttienjarige Duitse supertalent, speelde ook een hoofdrol bij de tweede treffer van Die Mannschaft. Een strafcorner, de eerste voor Duitsland, belandde via de legguards van de Nieuw-Zeelandse keeper Kyle Pontifex bij Fuchs. De aanvaller reageerde bliksemsnel en tikte de rebound tegen de touwen.Tien minuten na rust leek Phillip Witte, ook via een tip-in, de wedstrijd te beslissen door voor 3-0 te zorgen. Maar Nieuw-Zeeland toverde nog een alles-of-niets offensief uit de hoge hoed. Via Shea McAleese en Nick Wilson kwamen de Kiwi's terug tot 3-2. Vooral het doelpunt van de 19-jarige Wilson, het grote talent bij Nieuw-Zeeland, was van grote schoonheid.

Een Duitse strafcorner betekende alsnog de genadeklap voor Nieuw-Zeeland. Jan-Marco Montag schoof de bal af naar Moritz Fürste die beheerst raak pushte. Een minuut later tekende Matthias Witthaus voor de 5-2 eindstand. Duitsland plaats zich voor de halve finales. Als Nederland tegen Zuid-Korea gelijkspeelt of wint, ontmoet Duitsland vrijdag Australië. Verliezen de mannen van Michel van den Heuvel, dan speelt Duitsland in de halve eindstrijd tegen Engeland.

Nederland - Zuid Korea

Nederland kende een droomstart tegen de Koreanen. Binnen een minuut zorgde Ronald Brouwer voor de openingstreffer, na goed voorbereidend werk van Floris Evers en Teun de Nooijer. Het eerste kwartier kwam Oranje zonder kleerscheuren door. Nederland controleerde de wedstrijd en Zuid-Korea kwam niet in de cirkel van Guus Vogels.

De eerste aanval van Zuid-Korea leverde meteen een strafcorner op. Hyu-Woo Nam pushte vanaf kop cirkel feilloos raak. In de tweede helft kwamen de Aziaten gevaarlijk uit de startblokken. Uit een vlijmscherpe counter schoot Eun-Seong Hong uit kansrijke positie naast. Oranje was gewaarschuwd, maar liep twee minuten later opnieuw in het Koreaanse mes. Robert van der Horst liep zich vast en Zuid-Korea speelde het overtal knap uit. Laren-spits Jong Ho Seo, ook tijdens de laatste Champions Trophy een kwelgeest van Oranje, schoot de Koreanen beheerst op voorsprong.

De ploeg van bondscoach Seok-Kyo Shin had nog 25 minuten om de 3-1 te maken. Met die score zou niet Oranje, maar angstgegner Zuid-Korea zich plaatsen voor de halve eindstrijd. Nederland kroop door het oog van de naald toen een Koreaanse corner slecht werd gestopt.Nederland kreeg in de zenuwslopende slotfase de beste kansen. Geert-Jan Derikx had de bevrijdende gelijkmaker op zijn stick, maar de verdediger miste een levensgrote kans. De speler van Amsterdam liep vlak voor tijd nog tegen een groene kaart aan, waardoor Oranje met een man minder op het veld stond.

Met deze numerieke minderheid kreeg Nederland in het eindsignaal nog een strafcorner. Oranje was op dat moment al zeker van de halve finale. Als de korte hoekslag zou worden benut, zou Nederland eerste worden in de poule en in de halve eindstrijd Engeland treffen. Nederlands topscorer Taeke Taekema miste echter het doel, waardoor Oranje als tweede eindigt in de groep en Australië donderdag de tegenstander is.

Canada - Argentinië

Het publiek in New Delhi was amper bekomen van de zinderende clash tussen Zuid-Korea en Nederland, toen Canada en Argentinië het veld op kwamen.

De twee teams uit Pan-Amerika zorgden voor een slaapverwekkende eerste helft. Argentinië nam zes minuten voor rust terecht de leiding, toen Tilburg-speler Lucas Víla de rebound van een strafcorner raak schoot. Canada, dat door Duitsland, Nederland en Zuid-Korea met ruime cijfers te kijk was gezet, creëerde in de eerste helft geen enkele schotkans. Matías Paredes benadrukte het Argentijnse overwicht in de tweede helft door voor de 2-0 te tekenen.

Na de 3-0 van Mario Almada leek Canada wederom tegen een dikke nederlaag aan te lopen, maar in de laatste tien minuten kwam de hekkensluiter van poule A zowaar tot leven. Een corner van Scott Tupper en een veldgoal van David Jameson brachten de spanning terug in de wedstrijd. Argentinië hield de voorsprong vast en schuift door de zege een plaatsje op in poule A. Vrijdag treft Argentinië India in de strijd om de zevende plaats.

Canada mag donderdag proberen van hun imago als lelijk eendje van dit WK af te komen. In het duel om de elfde/twaalfde plaats spelen de Noord-Amerikanen tegen Pakistan.

 Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Doelsaldo Punten
1 Duitsland 5 3 2 0 19-9 11
2 Nederland 5 3 1 1 15-5 10
3 Zuid - Korea 5 3 1 1 16-8 10
4 Argentinië 5 2 0 3 8-11 6
5 Nieuw-Zeeland 5 2 0 3 8-12 6
6 Canada 5 0 0 2 6-27 0