Toezichthouder voor advocaten in aantocht

Redactie

Het toezicht op advocaten moet in de wet beter worden geregeld. Wil onafhankelijk toezicht effectief zijn, dan moet de geheimhoudingsplicht van advocaten worden doorbroken. Dat schrijft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vandaag aan de Tweede Kamer. Het toezicht op de advocatuur is nu niet wettelijk geregeld.

De toezichthouder moet overtredingen in een vroeg stadium voorkomen of aan het licht brengen, zodat de kwaliteit en integriteit van de beroepsgroep beter kan worden gegarandeerd. Het toezicht op advocaten komt nu vaak pas op gang als er een klacht is ingediend, vindt Hirsch Ballin, die wil dat dat wordt losgekoppeld. Het toezicht is nu echt niet transparant genoeg, vindt de demissionaire bewindsman. De toezichthouder moet daarom volledig onafhankelijk worden en genoeg bevoegdheden krijgen om daadkrachtig op te kunnen treden.

De Nederlandse Orde van Advocaten wil nog niet inhoudelijk reageren. Arthur Docters van Leeuwen brengt volgende maand op verzoek van de orde een advies uit over het toezicht op de advocatuur. "Ook wij vinden dat het hele systeem tegen het licht moet worden gehouden en wellicht gemoderniseerd", zegt een woordvoerder van de orde. "Er is een hoop veranderd in de samenleving, op veel gebieden is strenger toezicht ingesteld." Het rapport van Docters van Leeuwen verschijnt op 8 april.

De onafhankelijke toezichthouder moet een plek krijgen binnen de Orde van Advocaten, schrijft Hirsch Ballin. Tegenover de toezichthouder kunnen advocaten zich dan niet meer beroepen op hun geheimhoudingsplicht. Nu houden zogeheten dekens toezicht. Zij vragen informatie op -gevraagd en ongevraagd- bij advocaten, die zich volgens de wet tegenover de deken (ook) niet mogen beroepen op hun geheimhoudingsplicht.

De waakhond moet boetes of dwangsommen kunnen uitdelen, maar vanzelfsprekend ook een klacht kunnen indienen bij de tuchtrechter. Een soortgelijk toezicht werd eerder al voorgesteld voor notarissen en gerechtsdeurwaarders.