'Verkeerde verdachte in zaak-Vaatstra opgepakt'

Redactie

Justitie heeft in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra de verkeerde verdachte aangehouden. Hierdoor kon de dader mogelijk ontkomen. Dit verklaarden meerdere getuigen tegenover het televisieprogramma EénVandaag. Justitie gaat de aantijgingen onderzoeken.

Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Twee weken eerder was ze in een discotheek bedreigd door een man uit een asielzoekerscentrum in Kollum. Een vriend van deze man, Ali H., verdween in de nacht van de moord uit het asielzoekerscentrum om nooit meer terug te keren.

Diverse getuigen gaven een signalement op van deze Ali H., die een kleine, enigszins gezette man zou zijn. Enkele maanden na de moord werd in Turkije een Ali H. aangehouden. Tot verbazing van de getuigen was dit niet de man die ze beschreven hadden. Hij was lang en slank, en diverse personeelsleden van het asielzoekerscentrum zeiden dat ze hem nog nooit hadden gezien. De verdachte werd vrijgelaten omdat zijn DNA niet overeenkwam met het DNA van de dader.

De getuigen verklaren tegenover EénVandaag dat zij zich niet serieus voelen genomen door justitie. Het OM bleef er altijd bij dat ze de juiste man hebben aangehouden. Wel is justitie bereid om, aan de hand van de verklaringen van de negen getuigen, de zaak nogmaals tegen het licht te houden.