Wielertalent Lugten na aanrijding in kunstmatige coma

Frank (franklop)

Het Nederlandse wielertalent Jelle Lugten is gisteren tijdens de GP de Rocheville ernstig gewond geraakt. De 19-jarige renner van AVC Aix-en-Provence werd tijdens de wedstrijd aangereden door een auto toen hij samen met Thomas Vaubourzeix op kop reed. Hij wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden met ernstig hoofdletsel.

Lugten werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis en de wedstrijd werd direct stilgelegd. Achteraf bleek dat de auto een stopteken van de organisatie had genegeerd van een gemotoriseerde verkeersbegeleider. Het is nog niet bekend hoelang het herstel van het klimtalent zal duren.

Naar aanleiding van dit incident heeft de zwaar aangeslagen organisator Claude Guérin een open brief geschreven naar onder anderen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Franse Minister van Sport. In het kort vraagt de organisator Claude Guérin de open brief aan de waarom de wedstrijd (en andere wielerwedstrijden) geen politiebegeleiding krijgt terwijl er bij voetbalwedstrijden vele agenten op de been worden gebracht.