'Tilburg klimaatvriendelijkste gemeente'

Redactie

Tilburg is de klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland. Dat vinden althans de provinciale Milieufederaties en COS Nederland na het klimaat- en energiebeleid van 167 Nederlandse gemeenten tegen het licht te hebben gehouden. Alphen aan den Rijn en Teylingen eindigden samen op de tweede plaats.

Tilburg komt volgens de organisaties als beste uit de bus, omdat de gemeente een actueel klimaatbeleidsplan heeft, investeert in oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen en het gebruik van duurzame energie en energiebesparing bij bedrijven en burgers stimuleert. Ook wil Tilburg in 2040 volledig klimaatneutraal zijn. Hiervoor zet de gemeente onder meer een klimaat- en energieteam van ambtenaren in.

Volgens de Tilburgse milieuwethouder Marieke Moorman zit de kracht van de Tilburgse aanpak hem in het samenwerken. Zo leveren vier lokale ondernemers 'maatwerkadvies' aan woningeigenaren en is energiebesparing een prioriteit bij afspraken met woningcorporaties. "Ook is Tilburg op grote schaal overgeschakeld op slimmere en energiezuinige straatverlichting."