Illegaal giftransport in Rotterdamse haven

bennootje

In de Rotterdamse haven is een illegaal transport van 43.000 kilo giftig afval met Vietnam als bestemming ontdekt. Het afval bestond uit pvc-pasta en weekmakers en zat in twee zeecontainers. Dat meldt de Vrom-Inspectie vandaag.

In de pasta en de weekmakers werden hoge concentraties van de stof diethylhexylftalaat aangetroffen, die bekendstaat als hormoonverstorend en kan leiden tot misvorming. Het afval was afkomstig uit Duitsland. Op de papieren stond dat de lading van de containers bestond uit plastic. Bij inspectie bleek echter dat er vaten en kleinere containertjes in zaten met het giftige afval.

De export van dergelijk afval naar derdewereldlanden is verboden. Het gebeurt volgens de inspectie nog maar zelden dat gevaarlijk afval in deze vorm wordt aangetroffen. Tegen de betrokken bedrijven is proces-verbaal opgemaakt. De bedrijven en de Duitse autoriteiten is gevraagd de twee containers terug te halen, waarna het gevaarlijke afval in Duitsland onder toezicht van de milieuautoriteiten wordt vernietigd.