Nederland tiende op medaillespiegel, Canada eerste

Olga Kroeders

Nederland is definitief als tiende geëindigd op de medaillespiegel. De Oranje-equipe haalde acht keer eremetaal, waarvan vier keer goud voor schaatsers Sven Kramer, Mark Tuitert en Ireen Wüst en snowboardster Nicolien Sauerbreij. Annette Gerritsen haalde zilver, Laurine van Riessen, Bob de Jong en de mannenachtervolgingsploeg mochten op de laagste trede van het podium plaatsnemen.

Canada's 'own the podium'-programma heeft het gastland geen windeieren opgeleverd. Dankzij het felbegeerde ijshockeygoud, het laatste goud van de Spelen, eindigde Canada op veertien keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons. Dat was vier gouden plakken meer dan Duitsland, dat ook dertien keer zilver en zeven keer brons haalde.

De Verenigde Staten haalde met een totaal van 37 plakken het meeste eremetaal, waarvan negen keer goud, vijftien keer zilver en dertien keer brons. Noorwegen, Zuid-Korea, Zwitserland, China, Zweden en Oostenrijk haalden ook de toptien.

Grootste tegenvaller was de elfde plaats voor Rusland. De organisator van de Winterspelen over vier jaar haalde slechts drie keer goud, vijf keer zilver en zeven keer goud. Verder viel op dat Japan geen enkele gouden medaille ophaalde in Vancouver.

Nederland eindigt als tiende op medaillespiegel ©Novum/AP