Meer doden door aardbeving Chili

Redactie

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Chili gisteren is opgelopen tot 708. Dat heeft president Michelle Bachelet vandaag gezegd.

De aardbeving had een magnitude van 8,8 met een epicentrum op zo'n 115 kilometer van Concepcion, de tweede stad van het land. De schokken van de beving werden tot in de Braziliaanse stad Sao Paulo, op bijna drieduizend kilometer afstand, gevoeld. Anderhalf miljoen mensen zijn dakloos geworden en zeker vijfhonderdduizend huizen zijn verwoest.

Een tsunami die door de aardbeving veroorzaakt werd, kostte op een Chileens eiland het leven aan enkele mensen. Verder richtte de tsunami nergens veel schade aan. Wel werden uit voorzorg honderdduizenden mensen in verschillende landen geëvacueerd. Een dag na de beving werd de tsunamiwaarschuwing ingetrokken.

President Bachelet heeft de noodtoestand uitgeroepen in Centraal-Chili. "Het is een ramp met verschrikkelijke gevolgen", zei ze.

Voor de reddingwerkers in Concepcion is het een hele opgave hun werk goed te doen. "Het is erg moeilijk om in het donker te werken met al die naschokken en in de gebouwen is het lastig mensen te vinden. De appartementen zijn vaak volledig verwoest", zegt Paulo Klein, hoofd van een reddingsteam uit Puerto Montt. Hun werk wordt bemoeilijkt omdat ze alleen werken met gereedschap dat ze mee konden nemen, zwaarder materieel is onderweg.

Het is nog niet te zeggen hoe groot de schade daadwerkelijk is. In de 24 uur na de eerste beving werden negentig naschokken met magnitudes van 5 of hoger geregistreerd. Op de Chileense televisie werden beelden getoond van kustplaatsen waar huizen compleet waren weggevaagd en van slachtoffers die zich afvroegen waar water of voedsel blijft. In Concepcion moest de politie waterkanonnen en traangas inzetten om plunderaars uiteen te drijven die de deuren van een supermarkt hadden geforceerd.

De beving van gisteren behoort tot de tien zwaarste aardbevingen ooit en was honderden keren krachtiger dan die in Haïti op 12 januari.

Meer doden door aardbeving Chili
Reddingswerkers in actie (Foto: Novum)