[WK Hockey] Overzicht dag 1

Stefan (sportfreak)

Vandaag begon in New Dehli het wereldkampioenschap hockey. Hieronder vind je de verslagen en uitslagen van de wedstrijden die vandaag gespeeld werden.

 

Zuid-Afrika - Spanje

In de openingswedstrijd van het WK 2010 had Spanje veel moeite met Zuid-Afrika. De nummer drie van de wereldranglijst nam pas ver in de tweede helft definitief afstand van de mondiale nummer dertien: 4-2.

Beide teams hadden in het matig bezette stadion in New Delhi moeite met het hobbelige veld. Een stuiterbal leidde ook de openingstreffer in: de ervaren Spaanse verdediger Xavier Ribas verslikte zich in een breedtepass, waarna Ian Haley via een messcherpe counter Julian Hykes in staat stelde te scoren.

Spanje stelde echter binnen mum van tijd orde op zaken via intikkers van Roc Oliva (foto, rechts) en David Alegre. Maar ook Haley vond na een half uur spelen van dichtbij het doel, waardoor hij de ruststand op 2-2 bepaalde.

In de tweede helft was een belangrijke rol weggelegd voor de video-umpire. Tijdens het WK hebben alle teams elke wedstrijd een keer de gelegenheid om een beslissing aan te vechten. Zuid-Afrika maakte hier in de 44e minuut gebruik van toen scheidsrechter Singh in de Spaanse cirkel een shoot van Ramon Alegre over het hoofd zag. Maar de door de video-umpire toegekende strafcorner leverde niets op.

Een minuut later kwam Rodrigo Garza voor Spanje wel tot scoren. Maar de treffer van de HGC-speler werd door Zuid-Afrika aangevochten omdat de bal via een Spaanse stick gevaarlijk omhoog zou zijn gesprongen. Dit keer werden de Zuid-Afrikanen in het ongelijk gesteld, waarmee ze hun recht op het aanvragen van de video-umpire hadden verspeeld.

En dit gegeven kostte de ploeg van bondscoach Gregg Clark uiteindelijk de kop. Na een uur spelen gaf de Nederlandse arbiter Roel van Eert Spanje ten onrechte een strafcorner - de bal kwam niet op een voet maar op een stick, bleek overduidelijk uit de herhaling. Pau Quamada liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en pushte Spanje vanaf kop cirkel in veilige haven.

Pakistan - India

India is het WK goed begonnen. Voor eigen publiek werd Pakistan met 4-1 verslagen. De strafcorner maakte het verschil tusen beide aartsrivalen.

Sandeep Singh schoot twee keer raak voor India en stond ook aan de wieg van de openingstreffer; Shivendra Singh tikte de bal van dichtbij binnen uit de rebound van zijn sleeppush. Bij Pakistan had Sohail Abbas het vizier beduidend minder op scherp staan; 's werelds topscorer aller tijden raakte twee keer de lat en kwam pas in de slotfase tot scoren. Toen was het leed al geschied.

Maar de overwinning van India was zeker niet onverdiend. De gastheren hadden voor eigen publiek tegen Pakistan ook gewoon het betere van het spel. Het spel dat overigens bitter tegenviel. Eens te meer werd duidelijk dat beide voormalige grootmachten de aansluiting met het moderne tophockey verloren hebben; het was zowel op technisch als tactisch gebied alsof je zat te kijken naar een wedstrijd uit de vorige eeuw.

Het zal India en met name de Indiase media waarschijnlijk worst zijn, want een overwinning op buurland Pakistan telt. Helemaal op dit WK. En wat nog belangrijker is: voorlopig gaat het trotse gastland aan kop in poule B. 

Engeland - Australië

Engeland zorgde in de tweede wedstrijd op de openingsdag van het WK 2010 voor een enorme verrassing door topfavoriet Australië te verslaan: 3-2.

De Europees kampioen overleefde in de eerste helft een offensief zoals we dat van de Australische ploeg gewend zijn. Maar het vizier bij de spelers van bondscoach Ric Charlesworth stond of niet op scherp of de Aussies vonden de uitstekende Engelse doelman James Fair op hun weg.

Toch kwam Australie op voorsprong, via aanvoerder Jamie Dwyer die in de 24e minuut een strafbal benutte. Maar in plaats van te breken, rechtte Engeland de rug en kwam het nog voor de rust op gelijke hoogte en zelfs op voorsprong. Eerst was het sterspeler Ashley Jackson die raak pushte uit een strafcorner en op slag van rust tikte James Tindall een cornervariant binnen.

In de tweede helft zette Australie op volle kracht de achtervolging in, maar kwam weer niet tot scoren. Sterker, het doelpunt viel aan de andere kant: Tindall reageerde attent toen een inzet van Alistair Wilson terugsprong van de paal. In het vervolg van de wedstrijd, die vaak werd stilgelegd om de video-umpire te raadplegen, veranderde er aan het spelbeeld niet veel, maar Australië kwam niet verder dan een doelpunt van Dwyer, die een rebound van een strafconer in een leeg Engels doel veegde. En daarmee was de eerste verrassing van het WK een feit.

Stand poule B:

# Land Duels Gew. Gel. Verl. Goals v. Goals t. Punten
1 India 1 1 0 0 4 1 3
2 Spanje 1 1 0 0 4 2 3
3 Engeland 1 1 0 0 3 2 3
4 Australië 1 0 0 1 2 3 0
5 Zuid-Afrika 1 0 0 1 2 4 0
6 Pakistan 1 0 0 1 1 4 0