Traksel wint barbaarse Kuurne-Brussel-Kuurne

Frank (franklop)

Een barbaarse Kuurne - Brussel - Kuurne is gewonnen door Bobbie Traksel. In harde regen en met flinke wind was de Nederlander in de sprint het sterkste voor landgenoot Rick Flens en de Brit Ian Stannard. De renner van Vacansoleil volgt met zijn winst Tom Boonen op, die vorig jaar won.

De koers werd gekenmerkt door de regen en de felle wind. Door de wind was er een boom omgewaaid op één van de heuvels tijdens het parcours en werd de koers met twintig kilometer ingekort. Het weer zorgde ook voor vroege afstappers. Daarbij de winnaar van Omloop het Nieuwsblad, Juan Antiono Flecha en Tom Boonen, Nick Nuyens en Filippo Pozzato.

Tijdens de koers zelf regende het slachtoffers, waardoor uiteindelijk een klein groepje maar om de winst kon strijden. Rick Flens (Rabobank) demarreerde op de Nieuwe-Kwaremont en sloot zich, samen metde Brit Ian Stannard (Sky) aan bij de enig overgebleven leider Bobbie Traksel (Vacansoleil). Daarachter was een groep van achttien man ontstaan, waaruit Jeremy Hunt en Thor Hushovd (Cervélo) en Haydon Roulston(Columbia) ontsnapten.

Ze maakten al snel een minuut goed, maar bleven daarna hangen op een driekwart minuut achterstand. Hunt moest op dertig kilometer helemaal kapot afhaken bij de achtervolgers. Met nog twee plaatselijke ronden te gaan had de kopgroep nog steeds een voorsprong van 45 seconden. De anderen waren toen al uitgeschakeld en volgden op meer dan vier minuten.

Ook voor Hushovd bleken de omstandigheden te zwaar en haakte ook af bij Roulston, die dus verder alleen in de achtervolging moest en niet dichterbij kon komen. Hierdoor moest de winnaar gezocht worden bij de twee Nederlanders en de Brit vooraan. Flens plaatste op negen kilometer van het eind een aanval, maar raakte niet weg.

Stannard ging niet veel later alleen op pad, kreeg de twee Nederlanders in het wiel. Een kilometer later ging Stannard weer en had nu wel een gat doordat Traksel en Flens naar elkaar keken. Flens nam toch het initiatief en kwam weer terug bij de Brit, met Traksel in zijn wiel. Flens zette op twee kilometer van de streep aan en loste daarbij Stannard die toch weer kon aansluiten.

In de sprint was Traksel verreweg de snelste en reed de anderen uit zijn wiel. Flens eindigde als tweede voor Stannard.