'Groen' vliegen bestaat niet

Redactie

De Reclame Code Commissie heeft cheaptickets.nl op de vingers getikt voor de bewering dat klanten bij de webwinkel voor vliegreizen 'groen' kunnen vliegen. Volgens de commissie suggereert het bedrijf hiermee dat bij de onderneming milieuvriendelijk kan worden gevlogen, terwijl dit helemaal niet kan, meldt Milieudefensie vandaag.

Milieudefensie had bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht ingediend over advertenties van cheaptickets.nl, waarin de bewering werd gedaan. Milieudefensie is blij met de uitspraak van de RCC. "Vliegen is de meest vervuilende manier van vervoer. Reizigers ten onrechte voorspiegelen dat ze milieuvriendelijk kunnen vliegen is wel een heel goedkope manier van geld verdienen", zegt een woordvoerder.

Het bedrijf had ter verdediging aangevoerd dat in de huidige maatschappij hoe dan ook wordt gevlogen. Sommige vluchten zijn meer belastend voor het milieu dan andere, aldus cheaptickets.nl. Volgens de onderneming wordt met de uiting getoond dat mensen milieubewust kunnen vliegen, niet dat vliegen op zichzelf milieuvriendelijk is. Omdat bekend is dat vliegen niet goed is voor het milieu, vindt het bedrijf dat het niet misleidend bezig is.

De RCC zegt echter dat cheaptickets.nl met uitingen als 'de groenste vlucht' wel degelijk suggereert dat bij het bedrijf milieuvriendelijk kan worden gevlogen. Volgens de commissie zal weliswaar gelden dat de ene vlucht milieuvriendelijker is dan de andere, maar aangezien vliegen in het algemeen een zeer milieu-onvriendelijke wijze van transport is, mag de onderneming niet stellen dat haar vliegtickets milieuvriendelijk zijn. De commissie beveelt het bedrijf aan niet meer op deze manier reclame te maken.

'Groen' vliegen bestaat niet
'Groen' vliegen bestaat niet (Foto: Novum)