IJshockeyers Zwitserland, Slowakije, Wit-Rusland winnen

Denny (nyny83)

Vooraf leken alle drie de wedstrijden niet bijzonder interessant om naar te kijken; het waren immers met uitzondering van Slowakije allemaal mindere goden op het ijshockeytoernooi. De wedstrijd tussen Slowakije en Letland werd zoals verwacht nimmer spannend, maar de andere twee wedstrijden des te meer.

Slowakije - Letland

Slowakije deed wat het moest doen en rolde Letland met 6-0 op. Na de eerste periode hadden de Letten al geen enkele illusie meer dat er een stunt inzat. Visnovsky, Zednik en Stumpel zetten de Slowaken op een 3-0 voorsprong. "Letland is een goed team, maar ze speelden gister ook al. Ons plan was dus om er vroeg hard in te gaan, en dat is gelukt", aldus sterspeler Marian Hossa. Vooral de derde line met voormalig NHL-er Zednik, Handzus (NHL) en Bartecko (Zweedse Elite League) maakte indruk op Hossa. "Ze speelden met veel energie. Vorige wedstrijd hielden ze de Russische eerste line van het scoren af en vandaag scoorden ze ook nog." Hossa scoorde zelf in de tweede periode nog, evenals Handzus. In de derde periode bepaalde Baranka de eindstand op 6-0.

Noorwegen - Zwitserland

De wedstrijd tussen Noorwegen en Zwitserland was een stuk interessanter. Waar verwacht werd dat de Zwitsers, die al leuke dingen lieten zien tegen Canada en de Verenigde Staten, relatief eenvoudig zouden winnen, bleven de Noren goed bij en kwamen zij zelfs een keer op voorsprong. De Noor Vikingstad werd man van de wedstrijd met een heuze hattrick, een knappe prestatie tegen de goed in vorm zijnde NHL-goalie Jonas Hiller.

Na de eerste periode stond het 1-1 via goals van Sprunger (Zwitserland) en Vikingstad. In de eerste zestig seconden scoorden de Zwitsers al bijna, maar verdediger Jonas Holos maakte op de lijn een redding met zijn been. Vervolgens liet hij zich een beetje meeslepen door de puck te bedekken met zijn hand, wat de Zwitsers een penalty shot opleverde. Alhoewel deze gemist werd, werd uit de opvolgende face-off wel direct gescoord.

De Zwitsers bleven de rest van de wedstrijd iets sterker met meer schoten op doel, maar de Noren kwamen steeds goed terug, waarbij vooral Zuccharello-Aasen (die bekend staat als de Noorse Hobbit vanwege zijn lengte), ex NHL-speler Thoresen en Vikingstad een belangrijke rol speelden. In de extra tijd bleek echter toch Zwitserland het meest trefzeker waardoor zij hun eerste wedstrijd op deze Olympische Spelen wonnen.

Duitsland - Wit Rusland

Ook deze wedstrijd was verrassend spannend, ondanks beide teams toch beide niet bepaald medaillekandidaten zijn. De Wit-Russen namen een 3-1 voorsprong, maar twee goals van de Duitsers brachten de spanning terug in de wedstrijd. Opvallend was dat Wit-Rusland de wedstrijd toch won, ondanks dat de Duitsers grote delen van de wedstrijd domineerde, getuige de veertig schoten op doel tegenover slechts zeventien van de Wit-Russen.

Na de eerste periode was de stand 1-1. Seidenberg, een NHL-verdediger, maakte in de powerplay de goal voor de Duitsers op aangeven van mede NHL-ers Sturm en Goc. Ugarov maakte halverwege de eerste periode weer gelijk. In de tweede periode kwam Wit-Rusland zelfs verrassend op voorsprong via Kaliuzhny. Toen in de derde periode NHL-speler Kostitsyn de 3-1 maakte leek de wedstrijd gespeeld. Amper veertig seconden later kwamen de Duitsers echter weer terug in de wedstrijd via een goal van Tripp. Twintig seconden later scoorde Goc alweer de gelijkmaker en leek Duitsland alsnog de wedstrijd te gaan winnen.

NHL-verdediger Salei stak hier echter een stokje voor door in de powerplay te scoren toen Sulzer op de bank zat voor haken. De laatste goal viel ruim een minuut voor tijd in een leeg net toen Duitsland een extra speler op het ijs zetten in plaats van goalie Greiss.