Skeletonner Montgomery pakt vierde goud Canada

Olga Kroeders

Skeletonner Jon Montgomery heeft thuisland Canada in vervoering gebracht door goud te winnen. Hij ging de vierde run in als tweede met een achterstand van 0,18 seconden op de Let Martins Dukurs en zette dat om in een voorsprong van zeven honderdsten. Het brons ging naar de Rus Alexander Tretyakov. Dukurs oudere broer Tomass viel net buiten de prijzen.

Toen Montgomery aantrad in het Whistler Sliding Centre had Tretyakov de snelste tijd. De 0,86 seconden voorsprong die de Canadees had op de Rus bouwde hij met een prima race uit tot 1,02 seconden. "Dit moet genoeg zijn", riep de geëmotioneerde Montgomery direct na zijn finish in de camera. Montgomery's woorden bleken pas op het allerlaatst bewaarheid te worden.

Martins Dukurs, de winaar van de wereldbeker dit seizoen, opende sneller en bouwde zijn voorsprong uit naar een kwart seconde. Vanaf halverwege de baan leverde hij bij elke tijdmeting echter telkens iets meer in op Montgomery. De laatste bocht kwam hij slecht uit en knalde hij tegen de zijkant van de baan. Dat kostte hem net teveel tijd om Montgomery te kunnen verslaan.