McQuaid: "Lampre en Footon moeten oppassen"

Frank (franklop)

Als het aan UCI-voorzitter Pat McQuaid legt dan komt er in 2010 een Australische ProTour-ploeg in het wielerpeloton. Dit vertelde de preses in een interview met Wieler Revue. Volgens de Ier bijvoorbeeld het einde kunnen betekenen van Lampre en Footon-Servetto die last hebben van financiële en sportieve problemen.

"Ik sprak tijdens de Tour Down Under met mensen die een Australische ploeg in de ProTour willen," vertelde McQuaid. "Ze zeggen dat ze de steun al hebben en dat ze later dit jaar hun plannen zullen ontvouwen. Als zo'n ploeg er volgend jaar bijkomt, dan is dat weer een stap voorwaarts in de globalisering van de wielersport."

"We moeten strikter worden in onze beoordeling van ProTour-teams. Sommige hebben niet het niveau dat ze moeten hebben. Lampre staat onder druk, omdat ze de zaken administratief niet op orde hadden. Footon-Servetto omdat ze de sportieve eisen krap aan halen. Of zelfs niet eens. We zouden volgend jaar dus de beslissing kunnen nemen dat die ploegen niet meer in de ProTour thuis horen. Dat is geen loos dreigement. Met Cofidis en Bouygues Telecom hebben we dat ook gedaan," aldus de Ier, die daarmee aangaf dat er duidelijk snel iets moet veranderen bij Lampre en Footon.