Blunders bij olympische biatlon

Olga Kroeders

Magdalena Neuner en Björn Ferry waren in Whistler glorieuze winnaars op de achtervolging, de olympische biatlon werd echter overschaduwd door een reeks van blunders in de tijdwaarneming. De verantwoordelijke technisch gedelegeerde Norbert Baier moest na afloop 'diep door de stuifsneeuw'.

Bij de vrouwen, die 10 km aflegden, werden drie atletes ten onrechte tegengehouden, bij de mannen (12,5 km) mochten twee deelnemers te vroeg weg. Hoewel de eindtijden later werden aangepast, was het leed al geschied. Het grootste slachtoffer was Carin Oloffson-Zidek, die net naast het podium belandde. De Zweedse kreeg veertien seconden te laat het startsein. Door sterk langlaufen en schieten kwam ze als vijfde over de finish. Door correctie van de tijd naderhand schoof ze nog een plaatsje op. De nare droom van een gemiste medaille zal niettemin blijven.

"Dit was onze fout", bekende Baier namens de internationale federatie IBU. "Dit mag nooit meer gebeuren. Zoveel is duidelijk. Ik kan alleen hopen dat verdere problemen ons bespaard blijven. Voor mij is dit de zwartste dag ooit."