Lee: "Dit is een droom"

Peterselieman

Seung-Hoon Lee is de verrassing van de olympische vijf kilometer bij de mannen op de Richmond Olympic Oval in Canada. De Zuid-Koreaan pakte het zilver achter Sven Kramer, maar voor de favorieten, zoals Ivan Skobrev, Enrico Fabris en Bob de Jong.

Tot voor dit schaatsjaar had niemand in het langebaanschaatsen van Lee gehoord. De Zuid-Koreaan is tweevoudig wereldkampioen shorttrack, maar plaatste zich op die discipline niet voor de Spelen. Daarom stapte hij over naar de langebaan en verbeterde zich dit seizoen spectaculair met als resultaat zilver in Vancouver. "Dit is een droom. Een grote verrassing," zei de 21-jarige schaatser.

De Zuid-Koreanen waren dolgelukkig met de onverwachte medaille van hun landgenoot. De TV-verslaggevers aanbeden hem als ware hij een god. In de persconferentie zei Lee dat het langebaanschaatsen veel lijkt op het shorttracken waar hij uit vandaan komt. "In het shorttrack zijn vooral de bochten heel belangrijk. Het focussen daarop heeft me zeker bij het langebaanschaatsen geholpen. Daarnaast moet je voor het shorttracken veel uithoudingsvermogen hebben. Daar profiteer ik nu ook van."