Todt verwacht dertien teams aan de start

Peterselieman

FIA-president Jean Todt verwacht dat er dit seizoen gewoon dertien teams aan de start staan in de Formule 1. De Fransman is ervan overtuigd, zelfs al schrappen Campos Meta en US F1 de eerste drie races van het seizoen. Met name eerstgenoemd team kampt met forse financiële problemen en moet morgen al met een oplossing aan chassisbouwer Dallara presenteren.

Eerder verviel de inschrijving al als een team één race miste, maar zowel Todt als Formule 1-baas Bernie Ecclestone hebben nu bevestigd dat in het nieuwe Concorde Agreement dit drie wedstrijden is geworden. Hierdoor hebben ze nog tot de Grand Prix van China op 18 april om aan de start te verschijnen. Dit is slecht nieuws voor Stefan GP dat hoopte om in Bahrein al aan de start te kunnen verschijnen. Mogelijk is het zelfs zo dat de FIA geheel aan de Servische renstal voorbijgaat, zo waarschuwt Todt.

"Weinig geld hebben kan zelfs goed zijn, maar in de tussentijd hebben we dertien teams in de Formule 1," zo zei Todt tegen La Gazetta dello Sport. "In de uiteindelijke versie van het Concorde Agreement staat dat teams drie races afwezig mogen zijn. Maar als een team niet verder kan, is het niet een gegeven dat er een ander team die plaats in zal nemen. Het is aan de FIA om te beslissen wie de vervanger wordt."

De Fransman zegt dat de F1 meer moet doen om aan de financiële problemen en de aandacht voor het milieu tegemoet te komen. "We moeten kosten terugbrengen, de show verbeteren en investeerders aantrekken. De F1 moet beseffen dat de wereld veranderd is. Hoe kun je uitleggen dat een F1-bolide 80 liter nodig heeft om 100 kilometer af te leggen?"

"Ik heb niets met de budgetlimiet, we moeten het doen met heldere regels, zoals bijvoorbeeld één aerodynamisch pakket waar je het hele jaar mee moet doen. Dan komt de kwaliteit van de coureurs meer bovendrijven. Het is bijvoorbeeld ook niet te accepteren dat ze KERS opgegeven hebben. Als ze klagen dat het te veel kost dan moeten ze manieren vinden om deze terug te brengen. De teams zijn gevoelig voor de rondetijden en veel minder op het moment dat het milieu ter sprake komt."