'Natal net zo revolutionair als de muis'

Ritse

Volgens Peter Molyneux, één van de grote visionairs achter de nieuwe besturingstechnologie 'Project Natal', vergelijkt de komst van Natal met de komst van de muis.

Bij 'Project Natal' wordt er een dubbele camera gekoppeld aan de Xbox 360 waarmee bewegingen en diepte geregistreerd kunnen worden. Zo kunnen bewegingen van een persoon één op één gekopieerd worden naar een handeling in een game.

In een gamesprek met GameReactor zei Molyneux: "Als je denkt dat Natal jou een nieuwe versie van een schietspel gaat geven, dan denk je niet breed genoeg. Het was immers de uitvinding van de muis die ons het computerlandschap van vandaag schonk, niet de uitvinding van de microprocessor. De muis gebruiken we nu nog steeds om de PC te besturen."

De komst van de muis zorgde voor een geheel nieuw manier van interactie met datgene wat er op je scherm gebeurt. Vroeger drukte je op een cijfer van een toetsenbord om een menu-optie te kiezen, tegenwoordig klik je een icoontje aan en sleep je met bestanden.

"Natal dwingt ons om technologie op een geheel andere wijze te benaderen. Voor de muis hadden we alleen een toetsenbord. Dat kleine apparaatje van tien euro heeft alles veranderd. En ontwikkelingen als Natal kunnen voor nog meer veranderingen zorgen", meent Molyneux.

Peter Molyneux waarschuwt wel dat gamers geen wonderen moeten verwachten van de eerste lichting games. Volgens de visionair duurt het altijd even voordat ontwikkelaars ontdekken hoe ze echt moeten omgaan met nieuwe technologie.

'Natal net zo revolutionair als de muis'