Proces tegen Maleisische oppositieleider begonnen

Redactie

Het proces tegen de Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim, die in augustus 2008 werd aangeklaagd voor sodomie, is vandaag van start gegaan. Het is de tweede keer dat Anwar terecht moet staan voor sodomie.

Nadat Anwar aan het begin van het proces ontkende dat hij onwettige seks zou hebben gehad met Saiful Bukhari Azlan, een verkiezingsmedewerker, riepen de aanklagers Saiful vandaag op als eerste getuige. De aanklagers beloofden expliciet en onverbloemd details van de sodomie te onthullen en een groot deel van de getuigenis van Saiful vond dan ook plaats achter gesloten deuren. De hoorzitting zal morgen worden hervat.

Anwar noemde tijdens de rechtszaak de beschuldiging van sodomie een 'kwaadaardige aanklacht' en een 'frivole aanklacht, verzonnen door politieke meesterbreinen'.

De advocaat van de overheid, Mohamad Yusof Zainal Abiden, zei dat de aanklagers de schuld van Anwar buiten alle gerede twijfel zouden aantonen met behulp van de getuigenis van Saiful en het verzamelde bewijsmateriaal, waaronder het forensische bewijs.

Het langverwachte proces ging vandaag van start nadat de advocaten van Anwar geen mogelijkheden meer zagen om het proces uit te stellen. De advocaten hebben achttien maanden lang het proces weten te vertragen met bijvoorbeeld een verzoek om toegang te krijgen tot het medische bewijs van de aanklagers.

Volgens Anwar is de regering van president Najib Razak het brein achter de sodomie-aanklacht. Zij zou op deze wijze de oppositie, de drie partijen die samen de Volksalliantie vormen, willen ondermijnen. De oppositie behaalde in 2008 een enorme verkiezingswinst. Anwar zei gisteren dat de regering de rechterlijke macht misbruikt om hem politiek uit te schakelen. De regering ontkende een samenzwering.

Als Anwar schuldig word bevonden aan sodomie kan hij maximaal twintig jaar celstraf krijgen. Bovendien is het hem tot vijf jaar na zijn vrijlating verboden om deel te nemen aan de politiek. Dat zou een zware klap betekenen voor de oppositie, die als eerste echte alternatief wordt gezien voor de regeringscoalitie Nationaal Front, die sinds 1957 aan de macht is.