Ook buitenlandse clubs houden geld op zak

Niels (DerMeister)

Niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse clubs hebben tijdens de wintertransferperiode hun geld massaal op zak gehouden. Zo besteedden de twintig clubs uit de Engelse Premier League in totaal 34 miljoen euro. De afgelopen zeven jaar gaven Britse voetbalclubs nog nooit zo weinig geld uit. Dat meldt het Financieel Dagblad op basis van cijfers van accountantsbureau Deloitte.

Het verschil met een jaar geleden is opvallend groot. Toen hadden clubs uit de hoogste Engelse divisie in de winter nog bijna tweehonderd miljoen euro over voor nieuwe spelers. Ook Spaanse, Duitse, Franse en Italiaanse clubs deden het opvallend rustig aan. De Spaanse topclubs Barcelona en Real Madrid, normaal gesproken enthousiast met het trekken van de geldbuidel, haalden zelfs geen enkele nieuwe speler.

In Nederland was tot en met dinsdag van 95 spelers bekend dat ze waren veranderd van club. Dat aantal kan nog wel iets toenemen, omdat sommige clubs nog moeten wachten tot een buitenlandse voetbalbond een speler vrijgeeft. Het aantal van vorig jaar, toen 153 spelers van club wisselden, wordt echter bij lange na niet gehaald.

Opvallend genoeg was binnen Nederland eerstedivisionist FC Oss het actiefst op de transfermarkt. In een poging degradatie te ontlopen trok de club acht nieuwe spelers aan