[WK Veld] Stybar pakt titel in Tábor

Frank (franklop)

De wereldtitel veldrijden bij de mannen elite is gewonnen door Zdenek Stybar. De Tsjech was oppermachtig in eigen land (Tábor) en won voor de Belg Klaas Vantornhout. Sven Nys werd ondanks zijn vele valpartijen derde. Gerben de Knegt werd de beste Nederlander op de negende plaats.

Het had gedooid in Tábor, waardoor het parcours minder ijzig erbij lag dan de afgelopen dagen. De koers ging van start zonder de Duitser Philip Walsleben, die vorig jaar nog wereldkampioen werd bij de beloften. Er gaan geruchten dat zijn hematocrietwaarde te hoog was.

De Belgen leken allemaal goed gestart te zijn, maar toch was het thuisfavoriet Zdenek Stybar die als eerste een gaatje kon slaan en kreeg Klaas Vantornhout met zich mee. Aan het eind van de eerste ronde reed Stybar lek en werd ver teruggeslagen, echter zat de uittredend Niels Albert nog verder en had na één ronde al 22 seconden achterstand.

Vooraan ging een andere Tsjech ervandoor. Radomir Simunek deed een poging om in navolging van zijn vader wereldkampioen te worden. Weer was het Vantornhout die meesprong. In de achtervolging waren het Sven Nys, Kevin Pauwels en de Zwitser Christian Heule die Zdenek Stybar mee terug brachten naar voren. Dat was het moment voor Heule om te gaan aanvallen en kreeg weer Vantornhout en Stybar mee. In de achtergrond ging Pauwels onderuit op de balken en moest in de achtervolging.

In de vierde ronde ging Stybar er alleen vandoor, terwijl Albert achterin bleef kwakkelen en inmiddels een achterstand had van vijftig seconden. Stybar, winnaar van de wereldbeker nam een voorsprong van vijftien seconden op de achtervolgende groep. Bij die achtervolgers zaten onder andere drie Tsjechen.

Toen Stybar zijn voorsprong verder groeide in de vijfde ronde was dat het teken voor Nys om te gaan versnellen. Hij kreeg echter Martin Bina in zijn wiel. Nys ging onderuit waardoor de achterstand alleen maar verder opliep. Bina deed voortreffelijk werk voor Stybar door elke keer achter Vantornhout en Nys aan te springen.

Terwijl Vantornhout eindelijk een gaatje wist te slaan moest Albert in de achtergrond opgeven. Vantornhout kwam wel iets dichterbij op Stybar en had met nog twee ronden te gaan 27 seconden achterstand en kwam steeds dichterbij. Het was echter niet genoeg, waardoor Stybar de eerste Tsjechische wereldkampioen werd sinds 1991. Vantornhout werd tweede voor zijn landgenoot Nys. Gerben de Knegt werd de beste Nederlander op de negende plaats.