[WK Veld] Poolse broertjes Szczepaniek domineren

Frank (franklop)

Pawel Szczepaniak is wereldkampioen veldrijden geworden bij het veldrijden. Hij versloeg in het Tsjechische Tábor zijn broertje Kacper Szczepaniak. Het leek lang op een Pools podium te gaan eindigen, maar uiteindelijk kaapte Araud Jouffroy het brons weg. Beste Nederlander was Tijmen Eising op de negende plaats.

In de eerste ronde gingen twee Poolse favorieten er direct vandoor. Marek Konwa en Pawel Szczepaniak hadden na één ronde direct een voorsprong van vijf seconden op Tom Meeusen. In de achtervolging waren verder onder andere de Fransman Arnaud Jouffroy en Kacper Szczepaniak, het broertje van Pawel. Kacper vond het niet hard genoeg gaan en maakte de sprong naar zijn landgenoten.

In de achtervolging gingen er veel naar de vlakte op het gladde parcours, waaronder de Nederlanders. Pawel Szczepaniak besloot bij zijn landgenoten weg te rijden en sloeg al snel een klein gaatje. Na drie ronden had de koploper zes seconden op zijn landgenoten en zestien op Jouffroy en Meeusen.

Meeusen nam het heft in handen in de achtergrond, maar verloor door een val weer tijd. Kacper Szczepaniak ging in de achtervolging op zijn broer en hield de achterstand binnen de tien seconden. Meeusen volgde inmiddels al op ruim een halve minuut op een vierde plaats, terwijl de beste Nederlander Tijmen Eising (negende) al ruim een minuut achter lag.

De broertjes Szczepaniak kwamen vooraan bij elkaar en hadden bijna twintig seconden voorsprong op hun landgenoot Konwa. Meeusen kwam langzaam maar zeker iets dichterbij. Konwa ging in de één na laatste ronde onderuit op de trappen, waardoor Meeusen nog wat dichterbij kon komen en bijna de aansluiting maken.

Ook had Kacper Szczepaniak problemen vooraan wegens een val en moest al snel tien seconden toegeven op zijn broer. Meeusen maakte bijna de aansluiting bij Konwa, maar ging onderuit bij de balken en werd zelfs weer voorbij gereden door Jouffroy. De Fransman had bij het ingaan van de laatste ronde de kloof met Konwa bijna gedicht.

Vooraan leek de broedertwist beslist, want het gat was al gegroeid naar twintig seconden. Konwa kon niet meer zorgen voor een Pools podium, want hij was inmiddels voorbij gereden door Jouffroy en Meeusen. Pawel Szczepaniak maakte geen fout meer en kroonde zich tot wereldkampioen voor zijn broertje Kacper. Jouffroy werd vlak achter Kacper derde. Tijmen Eising was de beste Nederlander op de negende plaats.