[WK Veld] Paprstka wint bij junioren, Dolfsma derde

Frank (franklop)

Tomas Paprstka is wereldkampioen veldrijden geworden bij de beloften. De Tsjech versloeg in de sprint de Fransman Alaphilippe. De derde plaats was voor Nederlander Emiel Dolfsma, terwijl de andere Nederlandse favorieten Gert-Jan Bosman en David van der Poel respectievelijk zesde en achtste werden.

Op het spekgladde en besneeuwde parcours lieten de Nederlanders Gert-Jan Bosman en David van der Poel (zoon van voormalig wereldkampioen Adri van der Poel) zich in de eerste ronde al van voren zien. Het was de Belg Gianni Vermeers die als eerste een gaatje wist te slaan. De groep erachter werd groter, met onder meer drie Fransen, twee Tsjechen en drie Nederlanders en wisten het kloofje langzaam maar zeker te verkleinen.

Bij de achtervolgers zat ook Emiel Dolfsma die vlak achter de gevallen Bosman reed. Door die val wist Vermeers verder uit te lopen. Echter ging Van der Poel in de achtervolging en wist al vrij rap de aansluiting te maken en nam de leiding over. Ook de anderen wisten terug te komen, waardoor de leidende groep uit zeven man bestond.

De Tsjech Tomas Paprstka wist een gaatje te slaan van zes seconden, waardoor Van der Poel weer in de achtervolging moest. Van der Poel kreeg steun van Bosman en Dolfsma. Het gat leek echter niet veel kleiner we worden, waarna Bosman de achtervolging over nam. Paprstka had bij het ingaan van de laatste ronde een voorsprong van zes seconden op een Fransman Alaphilippe, die heel snel dichterbij kwam. Ook Dolfsma kwam dichterbij, terwijl Bosman en Van der Poel er een stuk doorheen gezakt waren.

Dolfsma wist vlak voor het einde bijna de aansluiting te vinden door een foutje van Paprstka, maar moest de twee toch laten gaan. Paprstka wist Alaphilippe af te houden in de sprint en werd zo wereldkampioen in eigen land. Dolfsma behaalde het brons, terwijl Bosman zesde werd. Favoriet Van der Poel werd achtste.