FOK!kers: "Geen Elfstedentocht deze winter"

Peterselieman

FOK!kers hebben er maar weinig vertrouwen in dat de Elfstedentocht deze winter nog verreden gaat worden. Ondanks alle vorst ligt er op de sloten, kanalen en meren in Fryslân nog te weinig ijs om de Tocht der Tochten doorgang te laten vinden. De aanhoudende sneeuwval is hier de oorzaak van.

Ruim 68% van de 254 stemmers op de Elfstedenpoll vindt dat het deze winter te veel gesneeuwd heeft. Hierdoor is vanaf half december nauwelijks sprake geweest van ijsgroei en is het ijs dat er ligt van slechte kwaliteit. Enkele korte dooiperiodes hebben hier voorlopig nog geen verandering in gebracht, omdat er telkens nieuwe sneeuw volgde.

Iets meer dan een kwart van de FOK!kers denkt dat een tocht wel mogelijk is, maar dat het spannend zal worden. Zij hopen dat er geen sneeuw meer valt en dat de vorst eindelijk door gaat zetten. Mochten de meren en kanalen dichtgevroren zijn dan is een week met strenge vorst voldoende om de zestiende Elfstedentocht zeer dichtbij te brengen.

Slechts 6,7% van de stemmers heeft er vertrouwen in dat de tocht ook echt aangekondigd zal gaan worden. Zij willen de 200 kilometer van nabij meemaken en zien wie de opvolger wordt van Henk Angenent. Deze kondigde eerder deze winter aan zijn titel niet te gaan verdedigen, maar als toerrijder de Tocht der Tochten te willen gaan volbrengen.

Rest nog één vraag over de zestiende Elfstedentocht: Wat wordt de aankondigingskreet van Elfsteden-voorzitter Wiebe Wieling?

 

Meer over de Elfstedentocht vind je in het speciale forum over de Tocht der Tochten.