Gullit: "Galaxy-flop lag aan mij"

Peterselieman

Ruud Gullit geeft zichzelf de schuld van zijn mislukte avontuur bij Los Angeles Galaxy. Dat zei hij tegen de Amerikaanse zender ESPN. Gullit kon niet aan de Amerikaanse cultuur wennen. "In LA heeft niemand het over voetbal. Geen tv-stations, je ziet het nergens. Ik heb die adrenaline juist nodig. Als niemand het erover heeft, wordt het een mysterie."

Gullits komst naar Los Angeles werd in november 2007 met veel bombarie aangekondigd. Negen maanden later vertrok hij alweer met slechts zes zeges uit negentien wedstrijden.

"Het was te veel een confrontatie tussen mijn manier en die van de Major Leuge Soccer", zei Gullit. De Nederlander kon niet wennen aan de transferregels in de Amerikaanse competitie en het play-offsysteem, dat volgens hem topvoetbal niet stimuleert. "Je moet overal iedere week goed spelen om kampioen te worden. Hier gaat het er echter om in de play-offs terecht te komen. Hoe je er komt is niet belangrijk, als je in de play-offs maar goed speelt."

Gullits voor MLS-begrippen enorme salaris hielp zijn acceptatie ook niet. In drie jaar zou hij zes miljoen dollar gaan verdienen, veel meer dan gebruikelijk in het Amerikaanse voetbal. "Voor het normale salaris was ik niet vanuit Europa gekomen, dus hadden ze nieuwe sponsors nodig om dat te betalen. Maar wie kent Ruud Gullit in de VS? Wie wil dat bedrag betalen? Het moment dat je erachter komt dat sponsoren dat niet willen, beginnen alle problemen."