[Video] Bodyscan herkent explosieven niet

Djeez

Aan de zogeheten bodyscan blijken nogal wat haken en ogen te zitten. Zo ziet het nieuwste wapen in de strijd tegen terrorisme niet alleen onschuldige saus aan voor een bom, maar nu blijkt het controversiële apparaat fragmenten van bommen compleet over het hoofd te zien.

Naar aanleiding van alle commotie rond de bodyscan, besloot een Duits televisieprogramma het apparaat aan een onderzoek te onderwerpen. De conclusie van presentator Markus Lanz luidt nu dat het prima is om naar tieten te gluren, maar dat het absoluut niet deugt als wapen tegen terrorisme. De scanner pikte namelijk wel keurig het Zwitsers zakmes en de gsm van de kandidaat eruit, maar de delen van de bom die rond diens middel waren geknoopt, mochten rustig blijven zitten.

En juist deze bomfragmenten had de scanner moeten kunnen herkennen. Met deze delen had een eventuele terrorist namelijk een bom kunnen maken en detoneren.

De blog Schneier on Security, dat wanstanden in de beveiliging aan de kaak stelt, vindt het een aanfluiting. "Toegegeven, de scanner bekijkt hem alleen van voren en niet van de zijkant", luidt de reactie. "Toch verborg hij niets in een lichaamsholte anders dan zijn mond. Bodyscans, niet alleen een dom idee, ze werken ook gewoon niet", concludeert de site.

Leuk voor tieten, verder nutteloos...
De actie begint trouwens na 2 minuten